Cine este Alberto Fujimori – Biografie, Partid, Rata de câștig

Alberto-Fujimori-1998

Alberto Fujimori este un politician și fost președinte al Peru-ului, cunoscut pentru influența sa semnificativă asupra țării în anii 1990. Născut pe 28 iulie 1938, la Lima, Peru, Fujimori a avut o carieră complexă, marcată atât de realizări importante, cât și de controverse majore.

Viața timpurie și educația

Alberto Fujimori s-a născut într-o familie de imigranți japonezi. A absolvit Universitatea Națională Agrară La Molina din Lima, unde a obținut o diplomă în Științe Economice. Ulterior, a studiat la Universitatea din Paris, obținând un doctorat în Economie.

Cariera politică

Fujimori a intrat în politica peruană în 1990, când a fost ales președinte al Peru-ului ca lider al partidului Cambio 90. A câștigat faima pentru măsurile sale economice și reformele de piață, care au contribuit la stabilizarea economiei peruană în anii ’90. În plus, a reușit să combată eficient grupările subversive, precum Sendero Luminoso (Calea Luminoasă) și mișcarea Túpac Amaru, ceea ce a contribuit la reducerea violenței în țară.

Fujimori a fost reales în 1995 și 2000, dar al treilea mandat a fost marcat de scandaluri de corupție și abuzuri ale drepturilor omului. În 2000, în contextul unor acuzații de corupție și scandaluri politice, Fujimori a demisionat și a plecat în exil în Japonia.

Controverse și condamnări

După ce a fost plecat din Peru, Fujimori a fost acuzat de corupție și abuzuri de drepturi omului, inclusiv tortură și execuții extrajudiciare. În 2005, el a fost arestat în Chile și extrădat în Peru, unde a fost condamnat pentru corupție și încălcări ale drepturilor omului. În 2007, Fujimori a fost condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv corupție și încălcări ale drepturilor omului. Sentința sa a fost confirmată în mai multe apeluri, iar el a fost eliberat condiționat în 2017 după ce a executat o parte din pedeapsă.

Viața recentă

Deși a fost eliberat din închisoare, Alberto Fujimori rămâne o figură controversată în politica peruană, cu susținători care îi recunosc contribuțiile la stabilitatea economică și critici care subliniază problemele de corupție și abuzuri. A fost implicat în diverse acțiuni publice și politice chiar și după

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *