микола гоголь біографія

микола гоголь біографія

Микола Гоголь (1809-1852) був російським письменником українського походження, якого вважають одним з найвидатніших прозаїків 19 століття. Його роботи включають “Мертві душі”, “Ревізор” та “Шинель”.

Гоголь народився в селі Великі Сорочинці, Україна, в сім’ї дворян. Він здобув освіту в Ніжинському ліцеї, а потім переїхав до Санкт-Петербурга, щоб розпочати кар’єру письменника. Його перша публікація, збірка оповідань “Вечори на хуторі біля Диканьки”, була випущена в 1831 році і здобула йому широке визнання.

У 1835 році Гоголь опублікував свою п’єсу “Ревізор”, сатиру на корупцію та бюрократію в Російській імперії. П’єса мала великий успіх і зробила Гоголя знаменитим.

У 1842 році Гоголь опублікував першу частину свого шедевра “Мертві душі”. Поема розповідає про Чичикова, афериста, який намагається купити “мертві душі” — селян, які померли, але все ще числяться живими в ревізьких списках. Поема є гострою сатирою на російське суспільство і вважається одним із найвидатніших творів російської літератури.

Гоголь страждав від депресії та тривоги протягом усього свого життя. У 1852 році він спалив рукопис другого тому “Мертвих душ” і помер кілька тижнів потому.

Гоголь справив великий вплив на російську та світову літературу. Його роботи відрізняються гострим сатиричним гумором, глибоким психологічним проникненням і багатством фантазії. Він вважається одним із найвидатніших письменників 19 століття.

микола гоголь біографія

Ось деякі з найвідоміших творів Гоголя:

  • Вечори на хуторі біля Диканьки (1831)
  • Ревізор (1835)
  • “Ніс” (1836)
  • “Шинель” (1842)
  • “Мертві душі” (1842)
  • “Вибрані місця з листування з друзями” (1847)
  • “Авторська сповідь” (1847)

Гоголь також написав кілька п’єс, оповідань і статей. Його твори були перекладені багатьма мовами і вважаються класикою світової літератури.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *